keskiviikko 30. heinäkuuta 2014

SULLA ON MUN LUONTO


Karjakoira voi olla maailman hellyyttävin ja suloisin, se voi olla maailman alistuvin, se voi olla maailman iloisin ja se voi olla maailman huumorintajuisin. Karjakoira on hellyyttävä ja suloinen kun se tuhisee huulet mutrullaan pienellä kerällä pedissään ja odottaa että saa iltarapsutukset. Se voi olla alistuva, kun se tietää varmasti, että nyt tuli mokattua pahan kerran ja se osoittaa huumorintajua nauramalla ihmiselle kun ihminen on muka kauhean vihainen. Karjakoira voi esittää itsenäistä, mutta tosipaikan tullen se kipittää kiltisti omistajan perässä, karjakoira ei omistajaansa jätä. Karjakoiralle suurin rangaistus on sen ajaminen pois laumasta. Karjakoiralle pahin rangaistus on sen huomiotta jättäminen, hylkääminen. Karjakoira ei pelkää ja on valmis puolustamaan itseään ja omistajaansa ja laumaansa.

Karjakoira on älykäs, joskus jopa niin älykäs, että se kuvittelee olevansa älykkäämpi kuin omistajansa. Karjakoira tietää aina mihin ollaan menossa ja se yrittää näyttää sen myös omistajalleen, jos omistaja on menossa väärää tietä. Karjakoira osaa myös kellonajat ja se mielellään muistuttaa omistajaansa ulkoilutus- ja ruoka-ajoista. Karjakoira ilmoittaa myös omistajalleen, milloin se haluaa treenata. Jos omistaja on unohtanut ottaa motivointilelun mukaan ulos, karjakoira löytää kyllä nopeasti metsästä kepin tai jonkun muun sopivan esineen motivoimaan itseään. Karjakoira tuo keppiä omistajalleen kärsivällisesti niin usein kun on tarpeellista, että omistaja ymmärtää alkaa treenaamaan koiran kanssa. Joskus jos omistaja on laiskalla päällä, karjakoira kelpuuttaa palkitsemisen ilman treenausta ts. pelkän leikkimisen. Oikein laiskana päivänä pelkkä kepin tai pallon heittokin käy. Mieluiten karjakoira ei ole vain kävelyllä. Kävelylle voidaan mennä, mikäli jo aiemmin samana päivänä on oltu oikeasti ulkona ts. treenattu tai muuten vain riehuttu. Kun omistaja ei ole treenaustuulella, voi hätätilassa lähteä vain kävelylle, mutta siinä tapauksessa mieluiten metsään tai jonnekin, missä koiran voi pitää irti. Kun kävely on tarpeeksi pitkä, tyydyttää se väliaikaisesti liikunnan ja aktiviteetin tarpeen.

Maailman hellyyttävin karjakoira voi murista kun sen tassuja kuivataan tai varsinkin jos sen sukukalleuksiin vahingossa osuu. Kun sitten karjakoiralle sanoo: ”mitäs sä oikein muriset siinä” katuu karjakoira heti ja nuolaisee hätäisen pusun omistajansa suupieleen. Karjakoira voi myös suuttua, jos se haluaa retuuttaa remmiään ja omistaja ei halua, että se retuuttaa remmiään. Silloin käydään pieni keskustelu omistajan hokiessa muutaman kerran sanaa ”irti!” ja karjakoiran äristessä remmi suussaan. Kun omistaja sitten suuttuu ja ottaa koiraa niskavilloista, sanoo karjakoira pari rumaa sanaa takaisin. Koira ei kuitenkaan enää tämän jälkeen ota remmiä suuhunsa, ennen kuin seuraavan kerran.

Karjakoira oppii nopeasti, sille voi opettaa lähes mitä tahansa. Sen voi opettaa tanssimaan, jäljestämään, etsimään ihmisiä, istumaan, seuraamaan, antamaan tassua, kierimään ja ryömimään. Karjakoiralle voi myös opettaa, että ”tänne”-käsky pätee vain silloin kun karjakoiralla ei juuri sillä hetkellä ole hirveä pissahätä saati sitten kakkahätä. ”Tänne”-käsky ei myöskään päde hyvän hajun kohdalla. ”Tänne”-käskyjä onkin karjakoiran mielestä monenlaisia, on ”voisitko tulla tänne”-käsky, ”tules vähän tänne päin”-käsky, ”aika vikkelään kannattais tulla nyt”-käsky ”alas tulla sieltä!”-käsky ja ”tänne”-käsky, sitten on tosin vielä se nopea, ytimekäs, huumorintajuton ”Tänne ilman huutomerkkiä”-käsky, jolloin on parempi samantien tulla omistajan eteen asennossa istumaan. Karjakoira oppii myös, että televisiosta kuuluva ovikellon ääni tarkoittaa vieraita, vaikkei karjakoira olisi koskaan aiemmin elämässään kuullutkaan ovikelloa. Karjakoira oppii myös nopeasti kaikki kaupungin talot, joissa asuu koira, se myös muistaa nämä talot kuukausien kuluttua, kun omistajalla ei ole enää mitään mielikuvaa asiasta. Karjakoira osaa myös eri koirarodut ja, jos joku tietynrotuinen koira on sille joskus ollut ilkeä, on karjakoira siitä lähtien pitämättä kaikista sen rotuisista koirista, sillä erolla kuitenkin, että nartut uroskarjiksen mielestä saavat olla ihan minkä rotuisia tahansa.

Karjakoira on harvoin sylikoira. Kun karjakoiran ottaa syliin, se jännittää kaikki lihakset ja osaa judotempun: pidä itsesi tatamissa, älä anna kenenkään nostaa itseäsi siitä. Karjakoira painaa 25 kg:n sijasta yhtäkkiä 50 kg. Karjakoira osaa myös vääntää kroppaansa uskomattoman voimakkain liikkein, ettei siitä saa oikein mitään otetta. Kuulin joskus neuvon, että karjakoiran voi ottaa syliinsä, jos vastaan tulee aggressiivinen koira. En tiedä, miten pieniä karjakoiria muilla on, mutta meidän karjakoirista ei yhtäkään olisi voinut napata syliinsä edes niiden isäntä. Karjakoira kannattaa ottaa syliin vaikkapa olohuoneen matolla, eikä kannata välittää sen jäykästä olemuksesta, eikä siitä, että se vilkuilee ympärilleen, ettei kukaan näe sen alennustilaa. Australiankarjakoirauros on omasta mielestään niin kova jätkä, että sitä ei akat sylissä pidä. Paitsi joskus siihen viereen on kiva käpertyä ja laittaa pääkin syliin. Ja joskus on ihana hoitaa ihmisen jalkapohjat ja antaa pari pusuakin ja huokaista onnellisena ja leikkiä ihan pientä karjakoiraa.


Karjakoira on äärimmäisyyksien koira äärimmäisyyksien maasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti